Vakantiehuis Italie

 Casa del Porticato

 

       Borgo val di Taro, Emilia Romagna, Italia   

Blog

Blog Casa del Porticato, Borgotaro,

Emilia Romagna, Italia

view:  full / summary

Lente in Borgotaro

Posted by Dio van Gils on May 1, 2018 at 12:35 PM Comments comments (0)Overtroffen

Posted by Dio van Gils on May 1, 2018 at 11:00 AM Comments comments (0)

En wederom heeft Giovanni, onze huismeester zichzelf overtroffen. We wilden een tafel voor buiten en na een hoop twijfel en ander gedoe met "dat kan niet" , heeft ie de klus toch geklaard.  We wilden een ruwe, stoere houten tafel, voor onder de Porticato.  Nou ziehier het resultaat, prachtvol en helemaal zoals we het hebben bedoeld.

Antieke binnendeur

Posted by Dio van Gils on March 17, 2018 at 7:45 PM Comments comments (0)

Giovanni onze huismeester, heeft de eerder aangeschafte en door hem gerestaureerde binnendeuren geinstalleerd. We vinden de deuren bijzonder geslaagd en mooi en sfeerverhogend. Daarnaast biedt het wat extra beveliging tegen inbraak.
Bonnetje

Posted by Dio van Gils on March 17, 2018 at 5:45 AM Comments comments (0)

In Italië ben je verplicht om na je een aankoop een bon te ontvangen. Of dit nu gaat om een boek, kleding of een kop koffie: je moet altijd een bonnetje krijgen. Krijg je deze niet, vraag er dan naar en gooi deze niet direct weg. Je moet namelijk altijd je kassabon kunnen tonen wanneer hier naar gevraagd wordt door de Guardia di Finanza. Zo'n controle kan plaatsvinden wanneer je bijvoorbeeld net een winkel uitstapt. Vraag altijd de bon.
Borgotaro in de winter

Posted by Dio van Gils on March 4, 2018 at 5:35 AM Comments comments (0)

We kunnen het niet nalaten wat plaatjes te posten van Borgo val di taro in de winter: de winter van 2017-2018 kenmerkt zich door strenge vorst tot -12 graden en veel, heeeeel veel sneeuw. De laatste dagen van februari en de eerste dagen van maart is er maar liefst totaal 40-50 cm gevallen. 28 maart (+ eerste week april) gaan we naar Italie en ondanks dat het prachtige plaatjes oplevert, hopen we toch dat deze sneeuw verdwenen is en dat we alvast een beetje lente mogen gaan proeven.Borgo val di Taro


Baselica


Boek tijdig voor voorjaar en zomer 2018

Posted by Dio van Gils on December 29, 2017 at 4:10 AM Comments comments (0)

Het is weer tijd om uw vakantie voor het komende voorjaar en zomer te boeken in Italie. Ons huis is in het nieuwe verhuurseizoen vanaf 7 april nog ruim beschikbaar. Zie onze beschikbaarheidskalender. Boek een lang weekend, week of langer. Zie ook onze pagina reistip voor goeie en bruikbare tips om gemakkelijk en niet te duur gebruik kunt maken van ons huis.

Kerst in Borgotaro

Posted by Dio van Gils on December 1, 2017 at 7:00 AM Comments comments (0)

Elk jaar wordt in het centrum van Borgotaro de grote kerstboom opgetuigd. Op 2 december viel de eerste sneeuw.  Bijgevoegde sneeuwfoto is van onze vriend Ivan, buiten hun restaurant Pizzeria Mimosa.

Casa Lanzarotti

Posted by Dio van Gils on September 9, 2017 at 7:40 AM Comments comments (0)

Prachtig biologisch vlees van eigen runderen en varkens, mooie bio tomaten en andere groenten, prachtige marmelades (met weinig suiker) en bio tomatensauzen.  Verkoop ook aan particulieren. In Borgotaro richting Bedonia: in Gotra links de berg op richting agricoltura Cavallo Biondo.  De weg volgen, Casa Lanzarotti ligt pal achter Cavallo Biondo......  een bezoekje waard!


Overstekend wild

Posted by Dio van Gils on August 16, 2017 at 2:30 PM Comments comments (0)

Ze steken bij bosjes over bij onze vrienden van Pizzeria Mimosa.  Franca heeft er een foto van gemaakt.  De zwijnen weten waarschijnlijk niet dat zij op het menu voorkomen bij dit restaurant. De stoofschotel van wild zwijn van nonna Aurelia is niet te versmaden en ook de spaghetti met ragu van cinghiale is heerlijk.
Tip van een huurder: Lago Santo

Posted by Dio van Gils on August 9, 2017 at 1:10 PM Comments comments (0)

Aldus onze gasten: wij hebben een tip voor jullie die jullie zouden kunnen opnemen in jullie dagtochten overzicht in de buurt. Wij zijn namelijk een dag naar Berceto gereden, daar heerlijk geluncht op het plein onder de bomen naast de kerk. Vervolgens zagen wij daar foto's hangen van een uitstapje naar Lago Santo. Echt prachtig!


Wij zijn van Berceto via nationale SP74 (strada provinciale 74) naar Marra gereden, vervolgens via de SP86 naar Bosco en naar Lagdei. Vanaf het restaurant Rifugio di Lagdei  zijn wij gaan wandelen naar Lago Santo, prachtige wandeling (met uiteraard goede schoenen en goede conditie want het gaat nogal steil omhoog). Het meer is echt schitterend met een leuk restaurantje/berghut om even uit te rusten. Vervolgens kun je nog verder of hoger wandelen; het gebied heet immers het gebied van de 100 meren.... Wij vonden het zeer de moeite waard.
Een hele mooie deur

Posted by Dio van Gils on July 31, 2017 at 12:20 PM Comments comments (0)

We wilden een antieke deur voor aan de binnenkant van onze keuken buitendeur.  Vooral voor een extra beveiliging tegen inbraak.  Giovanni onze huismeester heeft een prachtige antieke dubbele deur gevonden en is deze nu aan het restaureren. Alle oude verflagen zijn er inmiddels af geschuurd. Ziehier het resultaat.  De enorme zware deurdelen gaan geverfd worden en weer geschuurd, zodat er een mooie antieke patine ontstaat, waarbij wat van de houtstructuur te zien blijft....  ook heeft hij antiek beslag en sluitwerk gevonden. Volgens ons wordt het resultaat prachtig. Balk aan de binnenkant en niemand komt er meer in.


Benedizione delle acque del Taro 2017

Posted by Dio van Gils on July 2, 2017 at 9:05 AM Comments comments (0)

Oftewel de jaarlijkse zegening van het water van de rivier de Taro, waaraan Borgo val di Taro (Burght in de vallei van de Taro rivier) haar naam te danken heeft. Dankbaarheid voor de rivier die schoon drinkwater levert aan de omgeving en die voor voedsel zorgt (enorme forellen).  Een vast jaarlijks ritueel sinds 1630 op elke eerste zondag in juli. Mede ter nagedachtenins aan de vele slachtoffers van de pest in dat jaar 1630 in het Valtaro gebied. Op het einde van de dag baadt iedereen (voeten) in de rivier en neemt een flesje gewijd water mee naar huis.
Bloemenpracht

Posted by Dio van Gils on July 2, 2017 at 8:30 AM Comments comments (1)

Hulde aan Paola onze schoonmaakdame: zij verzorgt ook de planten buiten. Het staat er allemaal prachtig bij. Alles in bloei: de clematis, de oleanders, de geraniums en de roos.

IJs eten in Borgotaro

Posted by Dio van Gils on June 25, 2017 at 6:55 PM Comments comments (1)

We weten het allemaal, ijs eten in Italie is beslist geen straf. In Borgotaro is dat niet anders en we hebben een selectie gemaakt uit de 3 beste ijssalons in de stad.


De eerste is Gelateria da Beppe in de via Nazionale (hoofdstraat); Beppe een imposante man, maakt het ijs zelf vers. Meestal staat of zit hij met een wit schort aan voor de deur van zijn ijssalon. Groot zowel in de lengte als in de breedte, druk gesticulerend en luidruchtig en vrolijk alle voorbijgangers groetend. Buiten het ijs zelf is deze man op zich al een ervaring.


  De 2e ijssalon is Dolce Neve. Een moderne en bijzonder frisse zaak. Naast heerlijk ijs, maken ze ook de meest mooie taarten en ijstaarten. Dolce Neve aan het begin van de brede straat met de bomen, waar ook de weekmarkt is.

De 3e ijssalon is de Gelateria artigianale op de Piazza Verdi, naast Hotel, Bar Firenze. Zij maken echt natuurlijk ijs, waarbij de pitjes van de bramen terug te vinden zijn in het ijs: gegarandeerd echte vruchten en dat proef je. Heerlijk ijs.

Hothothot

Posted by Dio van Gils on June 10, 2017 at 10:10 AM Comments comments (0)

Vanaf 8 juni waait er een zuidelijke wind vanuit Afrika die snikhete lucht aanvoert: de temperaturen kunnen op sommige plekken in Italie, plaatselijk tussen de 35 en 40 graden bereiken..... In Borgotaro worden temperaturen verwacht in week 29 tussen de 25 en 30 graden...... prachtweer zou ik zeggen.... Onze huurders, die volgende week in ons huis zijn kunnen genieten...... 
Vlees

Posted by Dio van Gils on June 10, 2017 at 3:20 AM Comments comments (0)

Het fijnste vlees van Borgotaro haal je bij Mirco Savani (la bottega della carne) in de Via Mazzini nr 4..... (zijstraat van de winkelstraat via Nazionale). De winkel is herkenbaar door de stenen koe, schaap of het zilveren varkentje voor de deur. Voor de mooiste gekookte en rauwe ham,  de heerlijke vitello tonnato, of mooi gepaneerd kalfsvlees (scallopina Milanese):  wil je een bistecca Fiorentina maken (thuis op de BBQ)..... haal hier dan je vlees..... Dit is echt met stip de beste slagerij van Borgotaro, met de vriendelijkste bediening..... (en de eigenaars zijn ook nog eens bijzonder appetijtelijk). Buon appetito.


Wij zijn gewend de hond voor de deur te laten, bij een slagerij..... nee, ze staan erop dat de hond ook binnen komt......  en dat doet ie maar al te graag !             Salumeria la bonta di camisia

Posted by Dio van Gils on June 10, 2017 at 3:10 AM Comments comments (0)


La Bonta di Camisia is een gastronomische salumeria in de hoofdwinkelstraat (Via Nazionale) van Borgotaro., Een klein en volgepakt winkeltje waar je allerlei hoogwaardige lekkernijen kunt kopen.  Een aanrader om kant en klare lunchgerechten aan te schaffen, zoals home-made lasagna of andere pastagerechten, gevulde groenten, ingemaakte groenten, kazen, worsten en natuurlijk gedroogde paddestoelen: ook bakken ze zelf heerlijke taartjes. Je wordt bediend door uiterst vriendelijk en goedlachse dames met witte mutsjes..... Inmiddels kennen wij de dames goed, dus ze zullen altijd zwaaien als we voorbij komen.  Ze vragen standaard hoe het weer in Nederland is.....


 


Beautiful spots Liguria

Posted by Dio van Gils on June 10, 2017 at 3:00 AM Comments comments (0)


De ligurische kust met magnifieke badplaatsen, de cinqueterre, Portovenere, Portofino, Levanto, Sestri Levante, Chiavari, Lavagna, Lerici, San Terenzo etc. etc.  Je rijdt vanaf casa del Porticato in een uur naar de kust. In eerdere blogs en via onze tips voor dagtrips, vind je beschrijvingen van deze prachtige plaatsen....Dieren, veel dieren

Posted by Dio van Gils on May 28, 2017 at 5:00 AM Comments comments (0)


Casa del Porticato staat midden in de vrije natuur, dus vanaf het teras kun je met enige regelmaat dieren spotten, zoals zwijnen en herten.  In April hebben we veel herten gezien, die rondscharrelden in het dal.......  Zonder telelens een beetje onscherp.........Trattoria Ingegna Pieve di Campi (Albareto)

Posted by Dio van Gils on May 1, 2017 at 12:00 PM Comments comments (0)

Op de weg van Borgotaro naar Bedonia op de hoogte van Pieve di Campi, hebben we een nieuw restaurant ontdekt. Trattoria Ingegna ligt in de bocht van de weg (strada provinciale SP4) t aan de rechterkant van de weg.  In dit restaurant eet je een prima lunch met een voor- en hoofdgerecht en koffie na, met wijn en water voor slechts 12,50 euro. De keuze is meestal uit een 3-tal pasta's en een 3-tal vleesgerechten (soms vis) of maaltijdsalade: voor erbij kun je meestal groente zoals spinazie of patatjes kiezen. Prima maar simpel eten. let op geef wel aan dat je voor het menu komt.  Alleen doordeweeks, dus niet in het weekend. Veel lokale werklui eten er hun lunch...... 's Zomers kun je er aan de voorkant buiten eten.


Rss_feed